Hekimhan Yaz Kampı Belgeselinin Gösterimi Yapıldı

3 ay önce
2.030 kez görüntülendi

Hekimhan kardeşliği, sevgisi, özelleştirmeye karşı kamusallaştırma deneyimi

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından, 2017 yılı Temmuz ayında TMMOB Mimarlar Odası Adana, Balıkesir, Elazığ, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İzmir, Kayseri, Malatya ve Mersin şubeleri işbirliğinde gerçekleştirilen “Maden, Mekan, Doğa, Tarih” Hekimhan Mimarlık Öğrencileri Yaz Kampı belgesele dönüştü.

2004 yılında özelleştirme sonucu aniden boşaltılan Hekimhan Demir-Çelik Tesisleri’nin Hekimhan Belediyesi tarafından yeniden kamuya kazandırılmasının ve yaz kampı ile mimarlık deneyimi öyküsünün anlatıldığı belgeselin galası Tatbikat Sahnesi’nde gerçekleştirildi.

DSCN0529

Gösterime Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Namık Kemal Kaya, Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Muteber Osmanpaşaoğlu, TMMOB 25. Dönem Başkanı Yavuz Önen, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker,  CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, CHP Malatya Eski Milletvekili Muharrem Kılıç, CHP Konya Eski Milletvekili Atilla Kart, TMMOB  Genel Sekreterlerinden  Fikret Özbilgin,  Alparslan Ertürk, Hekimhan Belediye Başkanı Ali Seydi Millioğulları,  ODTÜ Öğretim Üyesi Ali Millioğulları, Sağlık Bakanlığı Eski Daire Başkanı Hasan Avcı, Ankara Malatyalılar Dernek Başkanı Battal Yıldız, Hekimhanlılar Dernek Başkanı Celal Karadağ, Başak Köyü Dernek başkanı Mehmet Akkaya, Iğdır Dernek Başkanı Ali Özdemir, Köylüköyü Dernek Başkanı Zeynep Koç, Başkınık Dernek Başkanı Bayram Emici, Çörmü Dernek Başkanı Yusuf Mecit, Hacılar Dere Köyü Yönetim Kurulu’ndan Cumali Çalışkan, Sazlıca Köyleri Dernek Başkanı Haydar Bal ve Hekimhan’ın yetiştirdiği Emniyet Müdürü Ali Koç , yaz kampına katılan öğrenciler, yürütücüler, mimarlar ve çok sayıda Hekimhanlı, katıldı.

DSCN0515

Demir çelik tesisleri özelleştirmeden kamusallaştırmaya, mimarlarla dönüşüyor.

Gösterimin açılış konuşmasını yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, şunları söyledi:

“Hekimhan’da 60’a yakın öğrenci ile başka bir nefes aldık. Türkiye’nin değişik yörelerinden 40’a yakın üniversitesinden öğrenciler geldi. Akademisyenler vardı koruma ve restorasyon uzmanlarımız vardı. Bir tane bile mimarın olmadığı bir beldede Mimarlar Odasına bağlı 11 Şube olarak çıkartma yaptık diyebiliriz. Bu hikâye meslektaşımızı Hulusi Adıgüzel ve Belediye Başkanının Mimarlar Odası Ankara Şubesi’ne gelip birlikte bir şeyler yapalım üzerinde şekillendi. Biz de tam o sırada Rize Fındıklı’da çok önemli bir proje yürütüyorduk. Boşaltılmış bir köy okulunu hayata döndürmek için bir Taş Mektep projesi yürütüyorduk. Belediye başkanımız bize bunu sununca bizde ikinci projemizin Hekimhan’da olmasına karar verdik. TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak 2017 yılı Temmuz ayında TMMOB Mimarlar Odası Adana, Balıkesir, Elazığ, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İzmir, Kayseri, Malatya ve Mersin şubeleri işbirliğinde bu işi organize ettik.  Hepimiz için çok önemli bir deneyimdi. Hekimhan’ın tarihini direnişini her şeyini yerinde deneyimledik. Yeraltı maden iş direnişin Hekimhan’da başladığını orada hissettik. Çetin Uygur’un Yer altı Maden-iş devrimci mücadelesinin Hekimhan’da başladığını ve ilk mühendisin ölümüyle direnişin büyüdüğünü Hekimhan’da öğrendik. Hekimhan aslında bizim için hem geçmişimiz hem de geçmişimizi yeniden öğrendiğimiz yer oldu. Yokluğun paylaşıldığı bir yer oldu. Hekimhan kardeşliği ve sevgisi oluştu. Hekimhan bizim arkamızdan geliyor. Hekimhan’a dokunmuş olmak  iz bırakmak çok önemli. Hele hele belediyenin yaptığı özelleştirmenin dibine vurduğu bir dönemde kamusallaştırma yapması yeni bir yol gösterici süreç. Bizde onların ev sahipliğinde bunun bir parçası olduk. Saf güzelliğin, iyiliğin ve üretkenliğin adı “unutmayacağım seni Hekimhan belgeseli, Yönetmen  Yusuf Kenan Beysülen imzasıyla böylece ortaya çıktı.”

DSCN0503

Hekimhan Belediye Başkanı Ali Seydi Millioğlulları ise “Daha önce özelleştirilen demir çelik tesislerine ait bir araziyi kamusallaştırdık. Mimarlık öğrencileri ve akademisyenler ile Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan’ın önderliğinde 11 ilin Mimarlar Odası burada çok değerli çalışmalar yaptılar.  Hekimhan’da 8 adet tescilli yapı varken bu çalışmalarla 15 adet tescilli binamız oldu. Biz de bunu kültür varlıkları koruma bölge müdürlüğüne sunduk aynı zamanda bize 30’a yakın proje sundular. Bu çalışmayı da bu belgesele çevirdiler, kendilerine çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

.

mimarlarodasiankara.org