Ceviz, Maden ve Kültür Festivali 5 Ağustos’ta Başlıyor

3 ay önce
587 kez görüntülendi

7’ncisi düzenlenecek olan Hekimhan Ceviz, Maden ve Kültür Festivali 5-6 Ağustos günlerinde yapılacak. “Hekimhan Madeniyle, Ceviziyle, doğal güzellikleri ve tarihiyle hem Malatya’nın hem Türkiye’nin önemli bir kentidir.” Diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba, bu tarz etkinliklerin Malatya ekonomisine ve istihdamına katkı sağlayacağını söyledi

Hekimhan İlçe Belediyesinin 7.’sini düzenleyeceği Ceviz, Maden ve Kültür Festivali ile ilgili bilgi vermek üzere basın mensuplarıyla Bir toplantı düzenledi. Basın toplantına CHP Genel Başkan Yardımcısı Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, CHP İl başkanı Enver Kiraz, Hekimhan İlçe Belediye Başkanı Aliseydi Millioğulları ve CHP’den bazı yöneticiler katıldı. Konuyla ilgili basın açıklaması yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba, “Hekimhan Madeniyle, Ceviziyle, doğal güzellikleri ve tarihiyle hem Malatya’nın hem Türkiye’nin önemli bir kentidir. Bu etkinlikler Malatya’nın ekonomisine, İstihdamına katkı sağlayacaktır. Önümüzdeki dönemde belki Malatya’nın kalkınmasına çok katkı sunacak bir kent. Herkesin tek tipleştirildiği bir dönemde bu tür festivallerin önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

“TÜRKİYE VE MALATYA İÇİN ÖNEMLİ BİR KENT”

Hekimhan’da yapılacak festival ile ilgili açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Malatya Milletvekili Veli Ağbaba Hekimhan’ın hem Malatya için hem Türkiye için önemli bir kent olduğuna dikkat çekerek, “Geçtiğimiz hafta Arguvan’da bir Türkü festivali yapıldı, bu hafta da Hekimhan’da hem ses yarışması hem de Ceviz Maden ve Kültür Festivali etkinliği yapılacak. Tabiki her şeyin tek renkli olduğu dönemde, tek tip bir düşünce dayatıldığı bir dönemde Hekimhan’ın böyle bir festivali yapması önemli. Hepimizin bildiği gibi önemli bir maden şehridir Hekimhan, Türkiye’nin en büyük, en kaliteli maden cevherine sahip ve Türkiye’nin de bildiği gibi Ceviz Hekimhan’da üretiliyor. Hekimhan’ın birçok köyünde yapılıyor, nerdeyse Hekimhan’ın tüm sınırlarında Ceviz üretimi yapılıyor. Tabiki Türkiye’nin de en güzel cevizleri demek lazım, birçok yerde de görmekteyiz ki Hekimhan cevizi diye de rastlıyoruz ve bu anlamda da kıymetini de bilmemiz gerekiyor. Hekimhan hem bizim için hem Malatya için önemli bir kent, önümüzdeki dönemde belki Malatya’nın kalkınmasına çok katkı sunacak bir kent. Bu anlamda hem istihdama ve hem Malatya ekonomisine önemli katkıda bulunacaktır. Çok bilinmese de Hekimhan aynı zamanda Malatya’mızın en güzel tarihi kentlerinden biri, doğal güzellikleri olan yerleşim yerlerinden birisi. Girmana kanyonu, Dipsiz Gölü gibi doğal güzellikleri var. Sağlık turizmi ile ilgili önemli değerlere sahip. Bunları da önümüzdeki dönemde halkımız daha çok duyacaktır. Yine Taşran var ve mimari alanda birçok tarihi eserlerimiz var. Bu anlamda bizleri ve tüm Malatyalıları festivale davet ettiği için Hekimhan belediyesine teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

YEREL YÖNETİMLERE ÇAĞRIDA BULUNDU

Malatya’daki yerel yönetimlere sitem de bulunan Milletvekili Ağbaba, “Tekrar söylemek gerekiyor ki, herkesin tek tipleştirildiği bir dönemde bu tür festivallerin önemli olduğunu düşünüyoruz. Umarız Malatya’daki Belediyelere de örnek olur. Bizim Malatya’daki Belediyeler kendi kültürlerini yaşatmak yerine, kendi değerlerini yaşatmak yerine, Mısır’dan, Arabistan’dan, Libya’dan getirmiş olduğu değerleri yaşatmaya çalışıyorlar. Yaptıkları parklara bakın, verdikleri isimlere bakın, göreceksiniz ki ne Malatya’nın kültürü ile ilgisi var, ne Türklükle İlgili var, ne tarihimiz ile ilgisi var. Maalesef yeni bir ithal kültürü milli olmayan bir kültür Malatya’ya dayatıyorlar. Yerel yönetimler her sorunu bitirmiş gibi, biz de gelin Hekimhan’da kendi değerlerinizle buluşun diyoruz” diye konuştu.

“FESTİVAL 5-6 AĞUSTOS’TA YAPILACAK”

1. geleneksel Ceviz, Maden ve Kültür Festivali için tüm hazırlıkların tamamlandığını ve festivalin 5-6 Ağustos günleri yapılacağını belirten Hekimhan İlçe Belediye Başkanı Aliseydi Millioğulları şunları dile getirdi, “Hekimhan Belediyesinin hazırlamış olduğu geleneksel 7. Ceviz, Maden ve Kültür Festivalinin 5-6 Ağustosta yapılması planlanan hazırlıkları tamamlamıştır. 2 yıldır terör gibi çeşitli olaylardan ötürü yapılamamıştı. Bu festivalle birlikte her yıl Ceviz yarışmaları yapıyorduk, biliyorsunuz ki Hekimhan Ceviziyle meşhurdur. 2016 yılında don olayından ötürü Ceviz yarışmalarımız, cevizin hasat olduğu Eylül ve Ekim aylarında bir günlük Ceviz şenliklerini de yapacağız. Bununla birlikte halk oyunlarımızda vardı, 70 yaşın üstünde saz mahallerinin olduğu oyuncularımız ve ünlü sanatçılarımız olacak. Özellikle Arguvan’a yakın şair, yazar ve sanatçıları çokça bulunmakta, Hekimhan’da 4 Ağustosta saat 13.00’da bir Ses yarışması da olacaktır. İlgi duyan hemşerilerimiz buraya başvuruda bulunabilir. Jüri Başkanımız Ozanlar Derneği başkanı Kenan Şahbudak olacaktır. Bu tür etkinlik ve festivaller Hekimhan’da yaklaşık 50 gündür yapılmaktadır, bu bakımdan Hekimhan etkinlikleri çok zengin. Son 3 yıldır, boş atıl durumda olan köylerimizin okulları genellikle Belediyemizin önderliğinde Ekonomik durumları iyi olan hayırseverlerin de katkısıyla 15 mahallemizde çok amaçlı kültür festivalleri yaptık. Bu nedenle de belediye olarak, dernekler olarak kültür ve sanat etkinlikleri yapmaktadır. Bizler sürekli eski kasaba ve köylerimizde bu tür etkinlikleri yoğun olarak yapmaktayız. Hem yurt içinde hem yurt dışında katılımcılar olmaktadır. Bu bir nevi dostluk, kardeşlik, barış, demokrasi ve cumhuriyet simgesi orada daha çok perçinleşiyor. Yedincisini gerçekleştireceğimiz Ceviz Maden ve Kültür Festivaline yurtdışından, yurt içinden tüm halkımız, Hekimhan’lıları ve Hekimhan severleri etkinliğimize davet ediyorum.”